Make your own free website on Tripod.com

Caviastal Sarah

Voeding

Home
Bevallingskalender
Huisvesting
Voeding
Vitamine C
Cavia's fokken
Gastenboek
Contact
E-mail
Over mijzelf
Te koop
De verkoopsvoorwaarden

Voeding voor cavia's.
 
Inleiding
 
Cavia's zijn herbivoren, planteneters dus. Ze hebben een betrekkelijk langzame spijsvertering; het voedsel zit meestal 2-7 dagen in de spijsverteringsorganen. De voeding is dan ook een belangrijk onderdeel van de verzorging. Cavia's stellen aan hun voeding een paar speciale eisen. Vooral de behoefte aan vitamine C is opvallend. De dieren kunnen deze vitamine niet zelf aanmaken. Het is daarom aan te bevelen speciaal caviavoer aan te schaffen. Knaagdieren- of konijnenvoer is alleen geschikt als de doorgaanse te lage eiwit- en vitamine C gehaltes worden aangevuld. Dat kan door het voeren van flinke hoeveelheden groenvoer alleen worden gevoerd als bijvoeding.
 
Een goed basismenu voor cavia's bestaat uit:
  • elke dag een pluk goed hooi! De dieren mogen nooit zonder zitten omdat ze het nodig hebben voor een goede spijsvertering;
  • ongeveer 30 tot 40 gram compleet caviavoer per dier per dag;
  • vers gras of groenvoer;
  • dagelijks vers water;
  • ter afwisseling producten als oud gedroogd brood, wortel, een stukje sinaasappel, appel of peer, komkommer, suikerbiet, voederbiet en wilde kruiden. Paprika's zijn zeer geschikt, omdat ze veel vitamine C bevatten en cavia's er dol op zijn.

Als u soms vragen heeft over de voeding, fok of kweek van de cavia's kunt u mij altijd een mailtje sturen.

Enter supporting content here