Make your own free website on Tripod.com

Caviastal Sarah

Vitamine C

Home
Bevallingskalender
Huisvesting
Voeding
Vitamine C
Cavia's fokken
Gastenboek
Contact
E-mail
Over mijzelf
Te koop
De verkoopsvoorwaarden

Vitamine C
 
Het belang van vitamine C
 
De belangrijkste vitamine voor cavia's is vitamine C. Om gezond te blijven is voldoende opname hiervan absoluut noodzakelijk. Een gebrek aan vitamine C leidt altijd tot problemen. Mensen, apen en cavia's kunnen vitamine C niet zelf in het lichaam aanmaken en zijn afhankelijk van de minimale hoeveelheden van deze vitamine die in de voeding zitten. Beginnende cavialiefhebbers/fokkers kampen nogal eens met het vitamine C probleem, dat wordt veroorzaakt door een onjuiste of eenzijdige voeding. Als uw cavia alleen gemengd konijnenvoer eet, krijgt hij niet  voldoende voedingsstoffen binnen. Ook met een merkloos 'caviavoer' loopt u dit risico, zeker als het bakje niet elke dag wordt leeggegeten omdat de cavia dan alleen eet wat hij lekker vindt. Een caviamenu moet zeer afwisselend zijn. Laat u cavia daarom eerst het voerbakje leeg eten, voordat u nieuw voer verstrekt.
 
Verschijnselen bij gebrek aan vitamine C
 
Nadat ongeveer twee tot vier weken vitamine C uit de voeding is weggelaten, kunnen de eerste verschijnselen van gebrek worden waargenomen. Bij een structureel te laag vitamine C- gehalte in de voeding zullen deze verschijnselen wat langzamer ontstaan. Het is bekend dat stress, een verhuizing of plotseling veranderende omstandigheden een slechte invloed hebben op de benutting van vitamine C. Bij een gebrek aan deze vitamine zullen de dieren vermageren, snel hun goede conditie verliezen en moeilijker gaan lopen. Ook liggen ze vaker op hun zijkant om het achterlijf en de achterpoten te ontlasten. Het haar gaat rechter op de huid staan en de ogen verliezen hun glans. Als gevolg van een zwelling in de gewrichten kan het achterlijf zodanig worden aangetast, dat het verstijft en de dieren een karakteristieke huppelende gang vertonen. De voortplanting verloopt bij een gebrek aan vitamine C niet normaal en zwangerschappen kunnen uitblijven.
 
Jonge dieren groeien slecht en kunnen problemen met de huid en beharing krijgen. Er ontstaan spoedig -inwendige- bloedinkjes, onder andere aan de slijnvliezen, waardoor bloedarmoede kan optreden. Typische verschijnselen zijn verder ontstoken tandvlees, het verkleuren van de tanden en het los gaan zitten van de tanden en kiezen. Plotselinge sterfte onder hoogdrachtige zeugjes of de geboorte van dode en zwakke jongen komt ook voor. Darmontstekingen, diarree en ademhalingsproblemen kunnen een gevolg zijn van een gebrek aan vitamine C, maar hebben vaak ook andere oorzaken. Bij een blijvend gebrek of tekort aan vitamine C legt uw cavia uiteindelijk het loodje.
Een afwisselende voeding is ook voor jonge cavia's onmisbaar voor een goede conditie.
 

Groenten/fruit
mg vitamine C per
100 gram product
Aardbei
60
Andijvie
10

Appel

10/12
Bloemkool
70/80
Boerenkool
100/125
Broccoli
113
Groene kool
80
Groene komkommer
10
Molsla of paardestekken
35
Paprika
100/150
Peer
4
Peterselie
172
Rozebottels
500
Sinaasappel
50
Spinazie
25/50
Spruitjes
150
Tomaten
25
Witloof
114
Wortel
5

Enter supporting content here